Assalamualaikum..
Salam Ahad ..
Baru lepas hantar suami tercinta balik..
Naik bas balik Puchong..
Inilah rutin kami saban minggu..
Almaklumlah suami isteri jarak jauh..
Redha..
Tengok gambar dulu yerp..
Dah lama sebenarnya saya nak buat apam nie.. Asyik tengok kat blog orang dan FB jer akan kecomelan polka dot apam ni... Takkan la nak beli, sebab saya boleh buat sendiri cuma malas...malas... malas..
Tercetusnya keinginan nak mencuba resepi ni sebab blogwalking kat blog sepupu saya iaitu Mama Rafiq... geramnya tengok Apam dot dot die.. Then, saya take note resepi yang Mama Rafiq guna iaitu dari sheely : kredit to My Resipi.. Kalau korang-korang nak resipi die, sila terus ke laman yang saya dah link.. Itu kan milik orang, so tak elok nak jadikan milik sendiri... Terima kasih tuan punya resipi .. Nak cuba tak buat apam polka dot yang warna warni ni.. Meh saya biarkan gamba bercerita...
Sila la masukkan telur + gula halus + ovalette.. Kalau ikut resipi, bahan2 dicampur semua, baru la putar.. Tapi ada resepi yang guna cara macam yang saya buat ni.. Sebabnya supaya kita tahu tahap kembang telur yang diputar. Kenapa kena masukkan ovallete sekali.??? Sebab menurut DTS, ovallette ni nak mempercepatkan telur ni kembang dan menstabilkan suhu telur dalam jangka masa panjang... Terima kasih Mat Gebu atas tips yang sangat berguna..Korang klik la link tu yer.. Otai tu..
Inilah rupa telur yang sangat kembang.. Putih gebu gitu..Lepas tu baru la masuk bahan-bahan yang belum dimasukkan lagi.. Dah siap kacau-kacau, bahagikan adunan kepada beberapa mangkuk untuk diwarnakan.. Saya guna 3 mangkuk je.. Guna warna biru, merah jambu dengan hijau yang cantik..(Cantik ker)
Dah siap mewarnakan adunan, silalah letak dalam piping bag... Masa proses nie, sangat la berkecah dapurku.. Adoi.. Dah siap ker???? Ok kalau dah siap, ambil gunting, potong bahagian hujung bag...Potong kecik jer tau..Sebab senang nanti untuk proses nak mem'polka dot' kan apam..
Pastu, susun la paper cup yang kita buat kuih sarang semut dalam bekas buat kuih lompang.. Kebetulan bekas kuih lompang ada kat rumah.... Saya rasa kalau takder bekas ni pun tak apa agaknya..
Proses masukkan adunan dalam acuan telah dimulakan.. Masukkan adunan dalam anggaran suku/separuh dalam papercup..
Kemudian, masukkan filling pulak.. Saya guna filling coklat biasa je... Pertama kali kena la guna yang biasa-biasa sahaja..
Dah siap masukkan filling , masukkan semula adunan supaya memenuhi paper cup. Nak mem"polka dot" kan apam ni pulak.. Ambil adunan warna yang lain, picit sikit jer kat atas adunan.. Nanti dia jadilah... Kena la cuba, baru kita tahu polka dot tu jadi macam mana...
Dah siap satu.... Cumillllll... Baru satu
Ok dah siap banyak.. Satu loyang... (Baru satu loyang)...Penat hokeh... Sangat tabik dengan orang yang buat bisnes ni.. Dah la tu, siap buat gamba angry bird... Peh makan masa beb.. Sebab tu la guna ovallette... Nak stabilkan suhu telur supaya tak turun kadar pengembangannya... Ambik masa nak deco apam nie..
Dah siap.. Mama Arief sangat gembira ok..
La..la..la... Akhirnya..saya dah rasa apam ni.. Saya bukan penggemar apam yang tegar.. Tapi rasanya ok.. Boleh la nak buat lagi sebab dah habis dah.. Yang penting, suamiku sudah rasa...hik..hik.. Sila la buat korang..silalah...
yang last tuh malas nak mempipe yerr.ish3..anak sapo la
ReplyDeleteala....cam best jewk....bilew la nak try wat nie....=((
ReplyDelete