Kek Coklat ala Choc Indulgence..

Sebenarnya sayer dah buat kek ni 3 minggu lepas... Baru la rajin nak mengh'update'... Yer..yer.. saya tahu ramai yang suka Choc Indulgence by Secret Recipe... (Sebab diri sendiri pun suker).. Tapi nak tak cuba buat sendiri..... Nak ke tak nak nie...

Ok..Ramai yang nak ek.. Jom buat sendiri..
Resepi ni juga dari My Resepi by Mrs Dayat... Macam biasa la sila refer link eh nak dapatkan bahan-bahan dier.. Almaklumlah bukan resepi sendiri so better korang carik dulu bahan-bahan die sampai sempurna... Kat kedai kek mesti ader... Yer sayer tahu susah eh nak carik whipping cream, golden syrup dan pelbagai la.. tapi bak kata pepatah "Nak seribu daya..."..."Anda buat anda dapat" (Pinjam eh Ustzh Siti Bahiyah)...

Ok..dah siap semua bahan ke korang??? Jom kiter mulakan masak-memasak kiter..(Bukan pondok-pondok masa kecik..Nie real punyer..)

Sila la ayak yer campuran koko, tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder.

Kenapa kene ayak ek.. Sebab nak tekstur halus rasanya..(Sila rujuk pakar).. Biasanya selama saya buat kek saya akan guna tepung naik sendiri jenama BlueKey... Tapi oleh kerana resepi ini hanya menyatakan tepung, sayer membuat kesimpulan mungkin ianya tepung gandum... he~~


Ini plak telur + gula perang

Putar la adunan di atas sampai kembang..Kenapa ek sayer guna gula perang... As I know, gula perang nie akan melembabkan lagi kek... Alang-alang ader stok kat rumah, guna jer la.. Nama pun gula jugak..


Ni namanya putar sampai kembang..

Dah kembang, jangan lupa taruk esen vanila.. Nak hilangkan bau telur yang hanyir...Pastu masukkan pulak mentega cair (guna minyak pun boleh..tapi takut nak try..ha..ha..) dan susu. Kacau  la sebati.. Seterusnya, masukkan pulak adunan tepung yang telah diayak.. Nak kacau tepung tu ader caranya.. Bak kata Mrs.Dayat kaup balik.. Takpun, kacau secara perlahan-lahan dengan satu pusingan jer.. Jangan dah kacau ikut jam.. pastu tukar pulak lawan jam... Tak betul tue.. Ikut la cakap cikgu nie yer.. Takut tak menjadi plak kek nie.. Jangan salahkan makcik plak yer.. Akhir sekali masukkan air panas mendidih.. Kacau sebati..


Versi Kukus...

Da siap semua boleh la bakar..Tapi sedihnya saya terpaksa kukus sebab oven terbakar.. Ader kat kedai.. Hu..hu.. Sebelum nak kukus tu letak la kain kat penutup pengukus... Kenapa yer.. sebab nak elakkan air wap dari penutup pengukus jatuh ke atas kek.. Kan tak lawa nanti.. Kukus la selama sejam.. Jangan nak gatal-gatal bukak tutup pengukus tu eh (kononnyer nak mengikut perkembangan kek ni masak)... Jangan buat tau.. Bantat la nanti kek tu.. Biar jer selama sejam.. Dah sejam bukak la...=)


Ganache..

Sementara nak tunggu kek tu masak, meh buat ganache.. Ganache ni lapisan coklat yang nak dilelehkan atas kek tu.. Sila la didihkan whipping cream pastu masukkan coklat bar... Jangan terperanjat lak tengok 500gm coklat bar... Besar ok... Jadik jangan la ragu-ragu untuk memasukkan kesemuanya... Golden syrup pun masukkan tau kalau ader.. Pastu ikut la cakap Mrs Dayat, amek secawan Ganache, yang lebih tu simpan dalam peti sejuk..

Ok..kononnya kek dah masak...Rehatkan la atas loyang dulu.. Sementara tu boleh la buat whipped cream.. Sila putar whipped cream sampai die kembang.. Camne nak tau die kembang eh.. Macam sayer, sayer putar pada kelajuan maksimum dalam jangka masa lama sikit.. Cream die nanti takkan meleleh dan ala-ala kejung gitu...The masukkan la Ganache tadi.. Nanti wane coklat la jadinyer..

Pastu potong kepada 2 bahagian kek tadi.. Sayer tak reti sangat la potong dua.. Potong ngan pisau panjang baru la sama rata... letak kat lapisan tengah cream tadi.. Dah agak puas hati lapiskan dengan bahagian kek yang kedua... Dan sapukan cream pada keseluruhan kek..Letak dalam peti sejuk beku selama 30 minit... Pastikan 30 minit atau lebih sebab takut layer tak menjadik pulak..

Selepas 30 minit++, kuarkan pulak... Curah pulak Ganache yang kiter sejukkan dalam peti sejuk tadi.. Curah la ikut kreativiti korang....Dah sapu cantik-cantik, letak balik dalam peti sejuk eh.. Lebih kurang 30 minit++ gak... Baru la bleh potong dan ngap...

Sapu jer la..Asal sedap mata memandang..

Dah siap.. Rasa gembira sangat bile kek dipotong akan nampak layer macam sepotong kek di atas tue... Tak sia-sia usaha kawan.. Rasanya memang ala2 Choc Indulgence.. Dah la tebal + berat... Berbaloi-baloi..


Pen Off : Patut la Choc Indulgence mahal.. Harga kos pun makan RM30-RM40.. Beli lagi mahalkan... (Paham-paham sendiri la)



Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:

Nur Suria Binti Sulaiman
Shaklee Independent Distributor ID : 1107828
Call/SMS/Whatsapp: +6012 705 0032
Facebook : Shukran Shop
Instagram : Sunz Sulaiman
Email : sunz7300@gmail.com

2 comments :

  1. pergh..meleleh air liur tgk kek indulgence ni. :D

    ReplyDelete
  2. hik..hik.. Banyak pantang larang gak nak membuatnyer.. kalau tak alamat tak jadik le layer kek..

    ReplyDelete

 
Copyright © d'sunz | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in