Puding Roti Marble..kredit to MY Resipi

Ok kiter tukar entry plak ek.. Asyik makan jer... Jom buat sendiri nak...Korang yang baru berjinak-jinak nak belajar masak, nak pupukkan minat tu senang jerk... Jawapannyer buatlah resipi yang mudah-mudah dulu.. So bila resepi tu menjadi, makin berminatlah kiter nak mencuba resepi yang lain.... Sayer ni reti buat kek ngan kueh raya.. Ader resepi dari buku mak, "Kek Coklat Lembab"... tak tipu punyer... memang selalu buat sebab kengkawan kiter, kengkawan mak, jiran2.. ish ramai lagi la memang asyik request je kek ni.. Tapi lain kali la yer sebab tak pernah pun snap gambar...Lain kali tau...


Kali ni saya nak kenalkan laman web My Resipi... Laman web ni memaparkan resepi yang memang menjadi apabila kiter cuba.. Kalau nak tahu resepi mana yang sedap, sila la tengok laporan masakan yang paling banyak.. Confirm sedap..Jadik, nak perkenalkan resepi termudah yer iaitu Puding Roti Marble.. Nak resepi die, kenalah gi kat link SINI..

Ni Pudingku...Nyum..Nyum..
 Ok dah sediakan lom bahan-bahan dier... senang jer kan nak carik... Kalau kat Kluang nie nak mudah cari la kat Kim Wah atau Kim Hoe... Kalau tak tahu gak, tanya la orang Kluang... Ni antara step dier.. Meh follow..


Serbuk Agar-agar dan Gula sebelum dimasukkan 3 Cawan Air.. Didihkan yer..

Campurkan Roti, Susu Cair, Susu Pekat, Telur dan 1/2 cawan air...
 Ok.. Sila la blend samapi la sebati... Seterusnya jangan ragu-ragu untuk mencurahkannya ke dalam didihan agar-agar dalam periuk tadi (periuk ke pan ??)... Kalau boleh kacau cepat-capat dengan kadar kepanasan yang agak tinggi sebab nanti agar-agar ni akan memejal... Itu pengalaman saya semasa buat puding nie... Kacau la sampai sebati dan puas hati...

Lepas siap tu, cepat-cepat bahagi dua adunan... Satu adunan tu campur la ngan serbuk koko (sebab serbuk koko jer ader kat umah)... Pastu kacau cepat-cepat sampai serbuk koko tu menyerap dalam puding dengan warna koko yang indah... he..he...

Tibalah saat untuk me'marblekan' ia... Kaedah die camni.. Ok amek bekas loyang ke, mangkuk ke..(ikut suka la) .. amek sesenduk adunan asal, letak kat tengah2 loyang... Kemudian, adunan koko plak, sila letak kat tengah adunan asal tadi... Pastu amek balik adunan asal, curah kat adunan koko balik semula... Dan buat lah sampai ke sudah.. Kalau la korang ikut kaedah ni bebetul, confirm menjadik belang2 kat puding tu... Macam gambar kat atas tu la... Tak kisah la comot sikit.. Nak buat cantik2 buat la next time...

Kan jadik tu belang2.. Nak bagi adik share ngan kengkwan kat asrama..
Lepas da siap.. letak la dalam peti sejuk... Sedap makan sejuk2 puding ni.. Rasanyer cam lemak lemak manis gitu.. Sayer buat tak manis sebab kurangkan gula.. Manis-manis buah... Mak pulak tak suke sikit .. Dia kata muak.. Yer la guna susu cair.. Tapi saya suker...

Pen Off : Nanti nak buat versi pelangi lak...


Setiap pembelian produk Shaklee akan mendapat konsultasi khusus dari saya.

Pertanyaan Lanjut:

Nur Suria Binti Sulaiman
Shaklee Independent Distributor ID : 1107828
Call/SMS/Whatsapp: +6012 705 0032
Facebook : Shukran Shop
Instagram : Sunz Sulaiman
Email : sunz7300@gmail.com

0 comments :

Post a Comment

 
Copyright © d'sunz | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top | Sign in