Ads 468x60px

Thursday, March 31, 2011

Popiah dan Rojak di Layang-layang, Kluang...

Saper kat sini suka makan popiah sayur...Cepat angkat tangan... Heh.. sayer suke popiah... Kat sini nak la share destinasi tempat makan yang menarik untuk dikunjungi kalau datang ke Johor... Tempat ni kat Layang-layang, Kluang, Johor.... Kat mana ek Layang-layang... ( Bukan layang-layang yang diterbangkan kat langit tue eh )..


Layang-layang ni pekan kecil yang terletak dalam kawasan Daerah Kluang... Merupakan salah satu jalan utama dari Kluang ke Johor Bahru..(Kire shortcut la sebelum ader highway utara selatan).. Kalau tanya orang Kluang pasti diorang tahu kat mana pekan nie..Tempat makan nie plak bersebelahan je dengan stesen keretapi Layang-layang... So nak senang carik, landmark die adalah KTM Layang-layang... Kat Google Map mesti dapat carik punyer... =)..

Keistimewaan kat sini ialah kopi, popia dan rojaknyer... Memang la sedap lagi-lagi dihidangkan panas2 gitu... Lagi satu pasal popiah die nie, kuahnyer ade dua jenis..Satu macam sambal kicap, satu lagi ala-ala kuah rojak.. Mungkin kuah rojak...Sebab rojak pun popular gak..  Tak caye???. meh tengok sini...



popiah satu 60 sen... Berbaloi-baloi..

Rojak tak sempat pulak saya nak snap... sebabnyer..sebabnyer..sebabnyer...Bungkus bawak balik umah... So malas la nak capture... Tapi sedap tau.. Kopi die pun boleh tahan... Pemiliknya memang melayu.. Jangan la risau yer... Nak tunjuk mee goreng plak...


Nyummy tak... Dah la banyak... murah pulak tu... RM3...ok la kan...Roti bakar pun ader tau...Jangan malu-malu nak order suma.. Nanti rugi...saper nak jawab... Ader lagi tau keistimewaan kat tempat makan nie.. Persekitaran nyer... Very 1 Malaysia...  Orang melayu, Orang cina, Orang India suma makan kat sini... Tak caya jugak.. haishhhh...


Depan tu melayu, tengah cina, then orang india....

Hah kan harmoni gitu... Walaupun pekan Layang-layang nie agak terpencil, tapi ukhwah antara kaum tu memang la sedap mata memandang... Suker sangat... Nak datang lagi...

Moral : Ni la mengeteh namanya.... Orang Johor la katakan... very the 'ek'...Proud..proud...